dimarts, 10 de juny del 2014

Reforma de la UB, els interessos de les empreses privades rere el rectorat



Durant els últims dies ha anat baixant informació sobre com serà la nova reforma de la UB, fins el dia 18 de juny no sabrem exactament en que consisteix la reforma. Des de el FEU realitzarem un anàlisis una vegada hagi sortit però fins llavors no podem perdre més temps en denunciar el que sembla un nou atac contra els interessos dels estudiants i els treballadors. I un nou pas en la elitització de la universitat.
Abans de parlar de mesures concretes que es volen fer amb la reforma hem de comentar que les formes que ha utilitzat el rectorat per intentar imposar la reforma sense que hi hagi un debat amb estudiants i treballadors han sigut fastigoses. La idea que tenia el rectorat era presentar un document amb la reforma el dia 18 de juny i aprovar-la al juliol. De tal manera que no hi pugui haver un debat sobre aquesta i que els estudiants i treballadors no ens puguem organitzar en cas de que sigui contrària als nostres interessos. Per que li fa por al rectorat presentar la reforma durant el curs? Clarament la vol aprovar en el moment en que som més dèbils i estem més desorganitzats, a l’estiu. Això es degut a que probablement ens afecti negativament com a estudiants que som. Després de rebre queixes sobre aquesta practica tan rastrera el rectorat ha acceptat enrederir la aprovació de la reforma fins setembre.
Entrant dins dels continguts de la reforma, de moment sabem que volen reduir el número de facultats a 10 i que volen eliminar el 50% dels departaments que existeixen actualment. Encara que ells ho han negat, clarament això comportarà que molts treballadors i professors (sobretot els que tenen contractes temporals i més precaris) acabin al carrer. Nosaltres no ho podem permetre, com a estudiants hem de donar suport als treballadors de la universitat. També comportarà probablement la desaparició de molts graus, de manera que no sabem encara (fins que no surti el document el dia 18 de juny) fins a quin punt ens pot afectar. Biblioteques sobresaturades, reducció del número de places pels graus (amb la pujada de nota que això comporta), col·lapse de laboratoris i aules especialitzades per fer practiques... les conseqüències de aquesta reforma poden ser devastadores.
I, quins son els criteris amb els que fan la reforma? Segons el rectorat servirà per millorar els rankins i rebre més subvencions. En realitat no ens han dit quines son les subvencions que arribaran i tal i com s’està intentant aprovar no hi confiaria gaire. I darrere dels rankins universitaris es troben els interessos de les empreses privades. En realitat aquesta reforma no ens afavorirà ni a estudiants ni a treballadors (que formen la comunitat educativa), sinó que es fa en benefici de aquestes empreses privades que tenen interessos econòmics a les universitats i volen fer negoci de l’educació. No podem permetre que la nostra universitat segueixi aquest camí de desmantellament i privatització, l’únic que podem fer per afrontar aquestes dificultats es organitzar-nos com a estudiants i lluitar per una educació pública, de qualitat, gratuïta i al servei del poble treballador.

Javi Alcalá responsable del nucli del Feu Biologia-UB