dimecres, 4 de febrer del 2015

Comunicat VAGA #26F!

L’educació pública ha estat sempre un gran model de com l’organització i la lluita han permès a la classe obrera de rebre una educació de qualitat des de l’escola bressol fins a la universitat. No obstant això, des de fa temps l’educació pública és víctima d’atacs per part dels governs que intenten ensorrar-la amb l’objectiu que els fills de classe treballadora, incapaços d’assumir el cost de l’educació privada (de la mateixa manera que ja està succeint amb l’educació pública) es vegin obligats a deixar d’estudiar per a convertir-se en mà d’obra barata. Les empreses són cada cop més presents en el marc de l'educació i estan veient com les seves intencions es fan realitat: l’educació s'està mercantilitzant. Les empreses decideixen, per exemple, quines matèries s'imparteixen i quines no, decideixen també com s’imparteixen aquestes matèries (i si és necessari eliminar continguts en pro dels seus beneficis), i decideixen també quines carreres s’eliminen. En definitiva: les grans empreses estan controlant i eliminant tot allò que no els aporta beneficis (cosa que afecta greument les carreres de les branques de lletres).

Val a dir, però, que aquesta ofensiva per part de les empreses sobre l’educació pública no ve de nou, ja que des dels anys 70, aquestes han estat adaptant-la als seus interessos en clau mercantilitzadora. Tot això es va intensificar amb el desenvolupament i l’implantació de la LOMQE, llei que afecta els instituts, ja que aquesta permet que les empreses accedeixin als centres més fàcilment a través dels directors. Aquests controlen el que s’imparteix, i poden contractar professorat saltant-se les llistes de funcionaris. La LOMQE pretén massificar les aules, creant espais precaris on estudiar, i amb ella s’elimina la democràcia als centres, ja que el director tindrà el poder absolut.

Ara per ara, a les universitats, la seva intenció és de seguir implantant l’anomenada EU2015, que consisteix entre d'altres coses a reduir la durada dels graus universitaris, en general, de quatre a trens anys. L'estudiant que vulgui completar la seva formació haurà de fer un caríssim màster de dos anys. La resta obtindran un títol de grau amb poc valor que no els permetrà accedir a llocs de treball dignes.

Aquest canvi comportaria que fer una carrera fos un segon batxillerat, on els continguts específics no s’impartirien fins arribar al màster. Això permetrà als empresaris pagar sous més baixos als treballadors procedents de la universitat, per no comptar amb més formació, ja que el preu dels màsters seran inaccessibles. Aquesta reforma ha estat aprovada pel Consell de Ministres a principis de febrer.



Des del Front Estudiantil Unitari considerem que ja n’hi ha prou d’acceptar aquests atacs a l’educació pública i aquests enganys: no acceptem la implantació de l'EU2015, de la LOMQE ni la mercantilització de l'educació. En el cas de les universitats i el 3+2, estem en contra de la reducció de la durada dels graus, tant pels alumnes que els estan cursant ara com pels que es matricularan al futur. No es poden eliminar carreres pel simple fet de no donar beneficis als empresaris, i no ens hem pas d’endeutar de per vida per voler seguir estudiant, perquè tenim dret a fer-ho. Aquets són drets pels quals es va lluitar fa temps, que són nostres i que ningú no ens ha de poder treure.




És per això que des del FEU (Front Estudiantil Unitari) convoquem vaga el dia 26 de febrer per lluitar contra aquesta cruenta reforma que pretén expulsar la classe treballadora de les universitats, i avançar en la mercantilització de l’educació pública. Exigim i exigirem una educació pública, gratuïta i de qualitat, des de l’escola bressol fins a la universitat.

Contra els atacs a l'estudiantat, organitza't i lluita!